Sunday, May 15, 2016

Vodní dům - Hulice

Počasie sa včera tvárilo veľmi nerozhodne, a tak som hľadala nejaký "podstrešný" výlet. Druhou podmienkou bolo, aby sme sa moc nenachodili, pretože ma stále bolí noha - čo ma strašne štve, pretože v tomto ročnom období by bolo lepšie vyraziť na túru, objavovať náučné stezky a prechodiť rozkvitnuté parky. Tou najzásadnejšou podmienkou však bolo -veď to poznáte - UNAVIŤ DETI.
Môžem skonštatovať, že sa to podarilo - pričom v jednom výlete sme spojili dva, na koniec pridali detské ihrisko a manžel si ešte strihol okruh okolo dediny :)

Ale po poriadku:

ČO: Vodní dům
KDE: Hulice 118, okres Benešov - mapa: https://mapy.cz/zakladni?x=15.0802850&y=49.7157620&z=15&source=base&id=2059193
WEB: http://www.vodni-dum.cz/cs/890-co-je-vodni-dum
KEDY: denne okrem pondelka 9 - 17 hod
Praktické info: Parkovanie vedľa objektu, prebaľovací pult k dispozícii na wc invalidov, expozície sa dajú prejsť aj s kočárkom. Vnútri je niekoľko príjemných lavíc k odpočinku.
KAFE: pani na pokladni nám urobila skvelé espresso za 35 Kč a k nemu automaticky doniesla džbánok vody.

Druhá časť výletu - Včelí svět -sa nachádza v tej istej dedine - bude o ňom samostatný článok. Doporučujem absolvovať obe výstavy v jeden deň, tak sa hodinová cesta z Prahy sem naozaj vyplatí.

Vodní dům - je moderne spracovaná výstava pre deti aj dospelých, o vode a jej význame v živote človeka, zvierat i rastlín. Je tu veľa interaktívnych prvkov, ale aj nejaké to náučné čítanie. Rozlohou výstava nie je veľká, ale veľkým plusom je vonkajší areál s vodnými prvkami, kde sa vyšantia všetky deti (a podaktorí infantilní dospelí, ako ja, tiež).




 
Do expozície vojdete obrovským betónovým potrubím, za ktorým vás čakajú veľké modely a fotografie vodných potvoriek - planktonu, bližšie preskúmať ich môžete pod mikroskopom. 

Dozviete sa tu samozrejme kopu zaujímavostí o rybách, napríklad o najdravejšej rybe českých vôd - bolenovi. Hlava bolena vám sama povie, čo mu chutí a čo je fuj - stačí mu do papule dať ochutnať kartičky s ochutnávkou :)

V relaxačnej miestnosti s akváriom sa môžete rozvaliť na veľkých sedacích vakoch, ktoré vyzerajú ako ozajstné kamene, nasadiť si sluchátka a pri úryvkoch Vltavy v príjemnom prítmí odpočívať s pohľadom na strop nasvietený ako vodná hladina.

 Ďalej je tu naaranžované prírodné zákutie pri "živom" potoku Želivka, avšak s nie moc živými zvieratkami :)


 Vo vodnom bare je možné ochutnať niekoľko druhov pitnej vody.

Obrys človeka, do ktorého napumpujete toľko vody, koľko správne má obsahovať ľudské telo, a v chodbičke vpravo s bleskami vyvoláte hromobitie. V strede miestnosti je veľký stôl s pastelkami a odpočinková lavica s automatom na kávu.

Pre nás najzaujímavejším exponátom bola výrobňa mrakov. Stlačením čiernej plochy sa prúdiaca para sformuje do obláčku a stúpa ku stropu - ak do toho dáte trochu sily, obláčik vyletí nahor vo forme krúžku. Dobrá zábava aj pre nášho dvojročného svišťa :)
(Pre ešte menšie deti sa kade- tade po výstave dajú objaviť schované drevené hračky, ale tento mrakostroj to u malého okamžite vyhral).




Nechýbali rôzne interaktívne displeje.

Veľké lákadlo - vonkajšie vodné hrátky... Samozrejme sa ukázalo, že nenosím nadarmo so sebou náhradné oblečenie pre mladšieho syna. Väčšie deti však zvládnu v pohode vyskúšať všetky herné prvky a nezamáčať sa pri tom, takže gumáky nechajte pekne doma.


 Ešte posledná jazda na kaprovi a môžeme vyraziť za ďalším dobrodružstvom do Včelieho sveta...


V dobe našej návštevy ešte nie sú všetky priestory úplne dokončené, ale to by som si ani nevšimla. Až neskôr som si uvedomila, že vlastne bolo vypustené jedno veľké akvárium a vonkajší areál nie je ešte úplne dostavaný - v blízkej budúcnosti tu vzniknú pravdepodobne nejaké jazierka s potôčikom a nejakým príjemným posedením.
Tento fakt je zohľadnený v zníženom - zavádzaciom - vstupnom, ale i bez toho sme si návštevu Vodného sveta pekne užili :)

Zaujímavosť na záver - vôbec som netušila, že vodná nádrž Želivka, ktorá sa nachádza len niekoľko desiatok metrov od obce, zásobuje pitnou vodou veľkú časť Českej republiky. Pitná voda sa odtiaľto privádza podzemným potrubím aj do Prahy, pričom voda v ňom tečie samospádom - vďaka rozdielu v nadmorskej výške. Takže je celkom pravdepodobné, že vodu zo Želivky máte doma v kohútiku aj vy :)

1 comment:

  1. Pekné, určite sa tam niekedy stavíme. Malá poznámka k obsahu - sever Prahy má vodu z Káraného :)

    ReplyDelete