Sunday, August 17, 2014

Hrad Točník

V dnešnom premenlivom počasí sme vyrazili na hrad Točník. Cesta nám síce trvala asi hodinu, museli sme prefrčať krížom cez celú Prahu, a počasie sa tvárilo ako v apríli, ale stálo to za to.



Na tomto výlete je lákavé, že zabijeme dve muchy jednou ranou - v dedine Točník sa nachádza hrad - zrúcanina Žebrák, a na kopci za dedinou je malebný hrad Točník. Žebrák sme tentokrát nestihli, ale určite sa sem vrátime a omrkneme ho tiež.

Už z cesty je vidieť na kopci krásny hrad Točník. V dedine zabočíme podľa značenia doprava a cesta nás vedie mierne do kopca na platené parkovisko - platíme 40 Kč na celý deň.
Z parkoviska sa vydáme cestou vydláždenou kameňmi a míjame pastviny pre stádo sympatických zvierat - kozy, ovce a kravky.
Máme so sebou aj mladšieho svišťa v kočíku, a som vďačná za terénne kolesá, cesta je dosť hrbolatá, aj na hrade aj pod ním.
Príjemnú cestu lemuje les, a za 15 minút sme hore pri hrade. Od cesty odbiehajú do lesa lákavé strmé cestičky, značené turistické trasy i neznačené, ale keďže sme s kočárom, nenecháme sa odlákať a prichádzame k druhému, vrchnému parkovisku, ktoré je priamo pod hradom, ale nevšimla som si, či je vjazd normálne povolený. Autá tu každopádne parkujú.
Do hradu sa dostaneme kedysi padacím mostom, dole na jednej strane je zvláštne, tajomné zelené jazierko, z druhej strany je výbeh pre medvede.
Mackovia sú tu dvaja, majú pomerne veľký výbeh a tvária sa celkom spokojne.

Vstupné do hradu je 70 Kč za dospelého, my však platíme vyššie vstupné, pretože dnes je tu špeciálny program so šermiarmi, sokoliarom atď.
Priestory v hrade sú romantické, všetko také malé, útulné, jedná sa vlastne o zrúcaninu, ale pekne, nenásilne zakonzervovanú, pripomína mi Starý hrad v slovenskom Strečne, avšak vo väčšom vydaní. 
Keď vám bude na krk dýchať búrka, tak sa dá krásne schovať v tajomnej pivnici...



V deň našej návštevy bola na hrade parádna akcia, kde vystupovala aj skupina historického šermu VIATOR. Na rozdiel od mnohých podobných skupín boli títo páni náramne zábavní, výborní herci a výborné, vtipné scénky, nasmiali sme sa poriadne.


Na hrade mi prišlo veľmi sympatické to, že po zaplatení prijateĽne vysokého vstupného sa človek môže voľne túlať po areáli a objavovať tajomné cestičky, miestnosti, nádvoríčka a kochať sa výhľadmi a nemusí sa len organizovane sunúť za sprievodcom. To je niečo, čo mi na českých hradoch dosť chýba - možnosť samostatného voľného snorenia. Aspoň teda dúfam, že je to tak aj vo všedné dni, keď sa nekoná žiadna špeciálna akcia... 
Každopádne kto má záujem sa niečo viac dozvedieť, sprievodca s podrobným výkladom histórie je k dispozícii každú celú hodinu.




Praktické info: na hrade je v zadnej časti malý bufet s langošmi, párkami, kávou a podobne, a toalety sú slušné a čisté na malom nádvorí pri vchode do hradu. Dá sa tam kúpiť aj nejaký ten drobný suvenír, za veľmi prijateľné sumy.
Záver: pre deti aj dospelých za jedna!

Hrad Točník: http://www.hrad-tocnik.cz/          
Hrad Žebrák: http://www.hrad-zebrak.cz/

No comments:

Post a Comment